Å skrive en god CV kan være en utfordring for mange. Det er kanskje enkelt å se hvilke kvaliteter og kompetanser en annen person har som vil gjøre dem til riktig person for en stilling. Like enkelt er det ikke alltid å se hvilke kvaliteter en selv har og hva man er god til. 

Selv for den mest erfarne tekstforfatter kan det være vanskelig å skrive godt om seg selv, når man kun er vant til å skrive om alle andre slags tema –  alle har jo sin spesialitet. Noen ganger kan det derfor være klokt å gå til de som har spesialisert seg innen CV hjelp, selv om det kan kreve litt ydmykhet å ta dette steget. 

Samtidig er det visse ting man kan gjøre for å lage en CV man kan være stolt av. 

Begynn med slutten

I den klassiske selvhjelp-boka The 7 Habits of Highly Effective People deler forfatter Stephen Covey prinsippet “Begin With the End In Mind.” Dette er en blant 7 vaner for effektive mennesker. 

Å begynne med slutten er et av prinsippene, og går ut på at man først bør være klar over hvor man skal før man starter ferdig. I forbindelse med CVer betyr dette at vi bør vite hvilke jobbstillinger vi vil søke på før vi setter opp CVen.

Når du har drømmejobben tydelig for deg bør du tilpasse beskrivelser av arbeidsoppgaver, roller, og oppnåelser til stillingen – ikke bare for søknaden, men også for CVen. Slik sørger du for at det du skriver vil være med på å overbevise arbeidsgiveren om at du er riktig person for jobben.

Skap god symmetri

Ser CVen ryddig og fin ut? Er det like mye avstand mellom hver arbeidserfaring og seksjon? Får du en god følelse når du ser gjennom CVen, en følelse som forteller deg at det ikke er noe som er skeis eller ser ujevnt ut? 

Denne følelsen gir deg en god pekepinne på om du har laget et symmetrisk og oversiktlig dokument. Pass på at du skaper litt luft og oppenrom mellom de ulike seksjonene, erfaringene, og utdanningene du lister opp. Slik får den som leser dokumentet en bedre opplevelse.

Følg en mal

Det finnes mange gode CV-maler som du kan bruke eller dra inspirasjon fra. I stedet for å starte fra scratch kan det hjelpe å ha noe å gå ut ifra. 

Med en CV-mal vil du få en oversikt over de viktigste komponentene du bør ha med, og de som ikke er like viktige å ha med. 

Hvis du gjør disse tingene – begynner med slutten, skaper god symmetri – og følger en mal – så er du på god vei for å skrive en god CV.